Elite Ventilatietechniek

 Tel: 0347-326206

Prijsstijging

Op dit moment zijn er grote tekorten ontstaan aan grondstoffen, waardoor de prijzen hiervoor stijgen. Dat komt onder andere doordat de balans in het transport zoek is. Dit zorgt niet alleen voor stijgende prijzen, maar ook voor langere levertijden.

Producten die op het moment slecht verkrijgbaar zijn:

- Metaal

- Hout

- Kunststof

- Verpakkingsmateriaal (papier en karton)

Ook bij Van Bommel Ventilatiewerken kampen we met onzekerheid over de verkrijgbaarheid van materialen. Hoe dat tekort precies is ontstaan lichten we graag iets beter toe.

Transportkosten stijgen door tekort aan containers

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie sloot China alle fabrieken, en langzaam gingen steeds meer landen op slot. Er was op dat moment ook veel minder vraag naar producten, en er hoefde dus minder vervoerd te worden. Dat had als gevolg dat grote containerschepen hun containers uit de roulatie haalden om kosten te besparen.

China ging als een van de eerste landen weer open na een strenge lockdown en importeerde ineens veel grondstoffen. Het importeerde meer dan het exporteerde, en dat zorgde ervoor dat verschillende vaarroutes veranderden. Tel daar de opstopping in het Suez-kanaal bij op en een sterk aantrekkende economie in Europa en Amerika.

U kunt zich misschien wel voorstellen dat al deze punten zorgen voor een flinke prijsstijging voor containers. Afhankelijk van welke route een schip moet varen soms tot wel 450%. We verwachten dat er uiteindelijk weer balans zal ontstaan, maar de prijsstijging zal hoger zijn dan we afgelopen jaren gewend zijn.

Langere levertijden voor metaal

Naast een hogere prijs vanwege de containers hebben we ook te maken met een tekort aan materialen en grondstoffen vanwege een andere reden. Tijdens de eerste lockdown daalde de vraag naar onder andere staal hard, waardoor producenten dit minder gingen produceren. Daarnaast hebben bedrijven de voorraden die zij hadden afgebouwd. Op dit moment stijgt de vraag naar metaal exponentieel en lukt het producenten niet om snel genoeg op te schalen. Daar komt nog bij dat China ervoor kiest om minder te exporteren en vooral de eigen markt te bevoorraden. Europese staalfabrikanten zijn terughoudend in het opvoeren van de productie, met als gevolg een stevig tekort en staalprijzen die enorm stijgen.

Geen stijgende productie in hout

Ook de houtprijzen stijgen op dit moment snel. Dit heeft te maken met een stijgende vraag, maar geen stijgende productie hierin. Amerika koopt op dit moment veel hout in in Europa, waardoor de prijzen dit jaar met ongeveer 50% zijn gestegen.

Ook stijgende vraag naar kunststof

Sinds het begin van de pandemie is er een enorme vraag naar spatschermen, mondmaskers en meer beschermingsmiddelen gemaakt van kunststof. Voor het aanbod van de grondstoffen om deze producten te kunnen maken zijn we in Europa afhankelijk van andere werelddelen. Ook hier zijn de prijzen enorm gestegen, omdat transportkosten dus zoveel duurder zijn geworden.

Bovendien zijn er problemen met de levering van olie, de belangrijkste grondstof voor kunststof. Vanwege slecht weer in Texas hebben olie-installaties erg lang stil gelegen. Er is dus weinig aanbod. Grondstofleveranciers hebben hiervoor zelfs een Force-Majeure verklaring afgegeven. Hierin verklaren zij dat ze door overmacht niet kunnen leveren wat is afgesproken.

Gevolgen voor Van Bommel Ventilatiewerken

De stijgende prijzen vormen een gedeelte van het probleem, maar niet het overgrote deel. De beschikbaarheid en oplopende levertijden vormen een veel groter probleem. Alhoewel wij altijd streven naar het leveren van de juiste producten op het juiste moment lukt het nu niet om dit te garanderen. In sommige gevallen lopen de levertijden zo lang op dat we het verstandiger vinden om uit te wijken naar een ander vergelijkbaar product. Uiteraard doen we dit altijd in overleg met de klant.

Wij hopen op uw begrip voor deze situatie. Vanwege de problemen met het leveren van grondstoffen en materialen hebben wij een extra clausule toegevoegd aan onze algemene voorwaarden.

Heeft u vragen over de problemen met grondstoffen of wilt u meer informatie over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op.